Thursday, April 23, 2009

YAZID - MEMBURU TEMBARING SANDAKAN

Trip ni dah lama kami atur... Trip SWAT @ MFN Sandakan
dah sebulan dah... akhirnya terlaksana juga pada 19 April 2009...
Target nak dapatkan Kanai aka Tembaring aka Black Bass dgn kaedah trolling

Perahu dgn enjin 15hp yang akan kami gunakan...


pemandangan di jeti

pemandangan dari jeti ke tempat parking kete... dekat jer...

Brader Arbakin selaku ketua trip memecut ke lokasi pertama pada pukul 0840 pagi. Dah lewat kami ni sebenarnya....


Brader Rostam member sepejabat Brader Arbakin (terima kasih tumpangkan kereta)

15 minit lepas kami start trolling, Brader Arbakin dah dapat sekor anak alu alu sirip kuning... bagusssss.... 1 permulaan yang baik... hehehehehe...
(dalam kepala dah terbayang Kanai yg besar besar menyambar gewang)
Air agak keruh sikit sebab hujan hari sebelumnya



tapi sayang, terlepas sbb terlalu memandang ringan saiz ikan tu... Hehehehehe...

tengok jap hasil team sebelah... diorang dah dapat 2 ekor MJ... saiz boleh tahan tu... rupanya team sebelah kwn ngeteh petang petang. Cuma tak tau nama, muka kenal....
Stgh jam lepas tu Brader Arbakin lagi yang mengena. Kali ni MJ tapi kecik jer la...
pukul 1130 pagi, saya menaikkan Kanai pertama dgn gewang Halco... kasar rentapan Kanai ni rupanya (macam la saya dah merasa rentapan semua jenis ikan. Hahahahaha...)



Tengok lagi hasil team sebelah... perghhh... diorang dah mendahului dgn Kanai, Alu Alu dan MJ... ini sudah bikin panasssss... (diorang ni cikgu mengajar kat area area ni jugak)

Brader Arbakin menaikkan Kanai kedua... besar sikit dari yang saya dapat tadi... masa ni dah pukul 1200 tgh hari dah... panas wooo... terbakar kulit...

tak lama lepas tu kami ambik keputusan rehat dulu kat pulau sambil makan tgh hari...siapa yg rajin nak casting boleh casting. berlumba lumba kami dgn team sebelah ke pulau. Panas wooo... tak tahan...

Ikan Alu Alu team sebelah jadi juadah kami makan tgh hari... nyam nyam...



Makan wei makan.... Ikan Alu Alu fresh masak sup ni... ni la 1st time saya join trip ada masak masak ni... memang best lah... Sedap gak Brader Arbakin ni masak...


sekitar 2 stgh petang kami sambung semula trolling dan casting...
tapi takde lagi yg sudi menghentam gewang... pukul 5 suku kami pun balik ke jeti...kira ok la tu... bukan senang nak dapat Kanai skrg ni... dah tak banyak dah...
lain kali boleh dtg lagi... bagi dia besar besar dulu...

Hasil kedua dua team...

Kanai : 3 ekor
Alu Alu : 2 ekor (sekor dah jadi lauk kn tgh hari)
Siakap Merah : 3 ekor

Balik jer rumah dah malam, timbang ikan... 1.35 kg jer? tapi lawan punya la kuat...Dengan berbakikan tenaga yg tinggal, saya siang ikan Kanai ni...
masak sup style kat pulau mcm siang tadi... makan dgn nasi panas...
Fuhhhh... lembut wooo isi Kanai ni... memang berbaloi la berpanas trolling...
dapat gak rasa Kanai hasil pancingan sendiri... puas... senyum sampai ke telinga...
Campur campur jer la apa yang ada... perut pun dah lapar... Bismillah

Burrpppp... syukur alhamdulillah.... hehehehehehe...

Jom mancing Kanai lagi...
LAPORAN DISEDIAKAN OLEH : YAZID

4 comments:

  1. zid.. dah lama citer ni. napa nda bagitau aku?
    hehehe.. aku baru nampak aktiviti bro kat sukau. best yek sana? bila lagi mau gi sana?

    ReplyDelete
  2. tempat mancing kat mana? macam berminat lak nak join le kah, heheheheheheh

    ReplyDelete
  3. Salam kenal!
    Apa kalian mau bagikan video2, foto2 dan info tentang memancing ikan dengan gampang? Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan pecinta pancing lain.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)
    Jika ada pertanyaan tolong hubungi saya di: dewi.aja@kumpulbagi.com

    ReplyDelete